Bezpieczne odżywianie

Co roku przybywa Ci na wadze od jednego do kilku kilogramów?  Stosujesz intensywne odchudzanie ale ponownie
tyjesz? Tracisz kilogramy ale jeszcze łatwiej je odzyskujesz?  Oznacz to że Twój sposób odżywiania i
kontrola masy ciała nie jest właściwa. Stosowanie niskokalorycznych diet nie
jest sposobem na długotrwałe pozbycie się zbędnych kilogramów. Najistotniejszą
kwestią jest dokonanie zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia oraz
rozpoczęcie ćwiczeń.  Dieta w procesie
odchudzania  ma na celu zmniejszenie masy
ciała bez zbędnych wyrzeczeń.  Osoby
otyłe bądź z nadwagą nie powinny tracić więcej niż 1 kg masy ciała na tydzień.
Zbyt szybka i gwałtowna utrata kilogramów, może doprowadzić do złego
samopoczucia a w konsekwencji do efektu jo – jo. W diecie należy ograniczać
ilość tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.  Pomocne w utracie tłuszczów w pożywieniu jest
przyrządzanie potraw poprzez gotowanie, grillowanie i pieczenie w folii. W
diecie należy wyeliminować węglowodany głównie cukry proste i zastąpić je
węglowodanami złożonymi takimi jak pieczywo razowe.  Istotne w diecie jest spożywanie błonnika, który
dzięki zdolności wiązania się z wodą, przyczynia się do powiększenia objętości
pożywienia dzięki temu człowiek czuje się
syty. Nie należy
zapominać, że jednym z  elementów diety powinien
być regularny wysiłek fizyczny, który przyczynia się do zwiększonego spalania
kalorii, podniesienia kondycji i poprawienia sylwetki. Podstawowym warunkiem
skuteczności diety jest wypracowanie prawidłowych zachowań żywieniowych i
zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń. Ważna jest regularność spożywania
posiłków  od 4 do 5 w ciągu dnia, pozwoli
to na stały dopływ energii przez co organizm nie będzie odkładał kalorii w
postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej zacząć dokonywać zakupów w bardziej
przemyślany sposób, gotować zdrowiej oraz jeść powoli. Dzięki temu można zdrowo
i bezpiecznie stracić zbędne kilogramy i wystrzec się procesu jo –jo.