Co roku przybywa Ci na wadze od jednego do kilku kilogramów? Stosujesz intensywne odchudzanie ale ponownie
tyjesz? Tracisz kilogramy ale jeszcze łatwiej je odzyskujesz? Oznacz to że Twój sposób odżywiania i
kontrola masy ciała nie jest właściwa. Stosowanie niskokalorycznych diet nie
jest sposobem na długotrwałe pozbycie się zbędnych kilogramów. Najistotniejszą
kwestią jest dokonanie zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia oraz
rozpoczęcie ćwiczeń. Dieta w procesie
odchudzania ma na celu zmniejszenie masy
ciała bez zbędnych wyrzeczeń. Osoby
otyłe bądź z nadwagą nie powinny tracić więcej niż 1 kg masy ciała na tydzień.
Zbyt szybka i gwałtowna utrata kilogramów, może doprowadzić do złego
samopoczucia a w konsekwencji do efektu jo – jo. W diecie należy ograniczać
ilość tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Pomocne w utracie tłuszczów w pożywieniu jest
przyrządzanie potraw poprzez gotowanie, grillowanie i pieczenie w folii. W
diecie należy wyeliminować węglowodany głównie cukry proste i zastąpić je
węglowodanami złożonymi takimi jak pieczywo razowe. Istotne w diecie jest spożywanie błonnika, który
dzięki zdolności wiązania się z wodą, przyczynia się do powiększenia objętości
pożywienia dzięki temu człowiek czuje się
syty. Nie należy
zapominać, że jednym z elementów diety powinien
być regularny wysiłek fizyczny, który przyczynia się do zwiększonego spalania
kalorii, podniesienia kondycji i poprawienia sylwetki. Podstawowym warunkiem
skuteczności diety jest wypracowanie prawidłowych zachowań żywieniowych i
zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń. Ważna jest regularność spożywania
posiłków od 4 do 5 w ciągu dnia, pozwoli
to na stały dopływ energii przez co organizm nie będzie odkładał kalorii w
postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej zacząć dokonywać zakupów w bardziej
przemyślany sposób, gotować zdrowiej oraz jeść powoli. Dzięki temu można zdrowo
i bezpiecznie stracić zbędne kilogramy i wystrzec się procesu jo –jo.