Talerz zdrowia to przyjęte zalecenia żywieniowe sugerujące jakie produkty z
wymienionych grup
i w jakich ilościach powinny znaleźć się w codziennej diecie aby pokryć
zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki.
1. Produkty zbożowe (węglowodany) –
należy spożywać je 4-5 razy w ciągu dnia. Zaliczają się do nich: pieczywo
razowe, kasze, makarony, płatki zbożowe.
2. Warzywa i owoce – będące źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika
zaleca się spożywać bez ograniczeń, pod warunkiem że są one surowe bądź
gotowane na parze, pozwala to na jak najmniejszą utratę ich wartości
odżywczych. Z kolei owoce należy spożywać 3-4 razy dziennie ze względu na
zawartość w nich cukru. Ograniczać należy zwłaszcza banany i winogrona.
3. Mleko i przetwory mleczne – są bogate w wapń i białko, jako element
budulcowy szczególnie niezbędne u dzieci i młodzieży. Należy spożywać 3-4
porcje mleka i jego przetworów dziennie.
4.Mięso – czerwone, drób, wędliny, ryby jako produkty bogate w żelazo i
pełnowartościowe białko, należy spożywać 2-3 porcje dziennie.
Woda – jako niezbędny składnik organizmu, utrzymujący prawidłowy bilans
wodny organizmu. Należy jej wypijać 2 litry dziennie. Ważne aby zawierała 5-10
mg sodu na litr.