Dzieci i młodzież są najbardziej narażone na błędy
żywieniowe co w konsekwencji prowadzi do ich otyłości. Ma na to wpływ wiele
czynników, poczynając od czynników genetycznych, po czynniki środowiskowe i
działanie marketingu. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie zbyt dużej
ilości słodyczy, chipsów, słodkich i gazowanych napojów a połączone z biernym
spędzaniem czasu wolnego często przed komputerem i telewizorem prowadzą do
otyłości. Nadwyżka spożywanych kalorii połączona z małą aktywnością fizyczną
powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Posiłki dzieci często ubogie są w
białko, węglowodany złożone, owoce i warzywa. Otyłość w konsekwencji może
prowadzić do poważnych chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
choroby serca. Warto zadbać o zdrowie
dzieci a w tym również o lepsze ich samopoczucie poprzez zmianę nawyków
żywieniowych. Ogólne normy żywienia dla dzieci i młodzieży określają tabele
opracowane przez Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie.
Dzieci i młodzież powinna przestrzegać następujących
zaleceń żywieniowych.
–
Spożywanie 5 porcji produktów zbożowych
–
Porcja warzyw w każdym posiłku
–
Porcja owoców 3-4 x dziennie
–
Porcja produktów mlecznych 2-4 x dziennie
–
Porcja mięsa/ryb/nasion 1-2 x dziennie
–
Tłuszcz – głównie roślinny
–
Ograniczenie słodyczy
–
Urozmaicona dieta
– Regularność posiłków