Otyłość wśród dzieci

Dzieci i młodzież są najbardziej narażone na błędy
żywieniowe co w konsekwencji prowadzi do ich otyłości. Ma na to wpływ wiele
czynników, poczynając od czynników genetycznych, po czynniki środowiskowe i
działanie marketingu. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie zbyt dużej
ilości słodyczy, chipsów, słodkich i gazowanych napojów a połączone z biernym
spędzaniem czasu wolnego często przed komputerem i telewizorem prowadzą do
otyłości. Nadwyżka spożywanych kalorii połączona z małą aktywnością fizyczną
powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Posiłki dzieci często ubogie są w
białko, węglowodany złożone, owoce i warzywa. Otyłość w konsekwencji może
prowadzić do poważnych chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
choroby serca.  Warto zadbać o zdrowie
dzieci a w tym również o lepsze ich samopoczucie poprzez zmianę nawyków
żywieniowych. Ogólne normy żywienia dla dzieci i młodzieży określają tabele
opracowane przez  Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie.

Dzieci i młodzież powinna przestrzegać następujących
zaleceń żywieniowych.

–         
Spożywanie 5 porcji produktów zbożowych

–         
Porcja warzyw w każdym posiłku

–         
Porcja owoców 3-4 x dziennie

–         
Porcja produktów mlecznych 2-4 x dziennie

–         
Porcja mięsa/ryb/nasion 1-2 x dziennie

–         
Tłuszcz – głównie roślinny

–         
Ograniczenie słodyczy

–         
Urozmaicona dieta

        –          Regularność posiłków