Zjadając więcej niż potrzebuje
nasz organizm przyczyniamy się do nadwyżki w podaży kalorii, w konsekwencji
doprowadzamy do otyłości. Kiedy wskaźnik BMI przekracza 30 powinniśmy
zastanowić się nad konsekwencjami takiego odżywiania. Otyłość prowadzi do wielu
chorób takich jak:
– cukrzyca typu II, która spowodowana
jest spożywaniem nadmiernej ilości
produktów bogatych w cukry proste,
konsekwencją takiego odżywiania jest powstanie zaburzeń wydzielania insuliny
przez trzustkę.
– nadciśnienie tętnicze, powstaje w
wyniku zwiększenia ciśnienia poprzez większy wysiłek serca i układu krążenia,
po to by krew mogła dotrzeć do silnie unaczynionej tkanki tłuszczowej, której
masa jest znacznie zwiększona, co powoduje opór i zwiększenie pracy serca i
układu krążenia.
– choroba
wieńcowa i zawał serca, jej przyczyną jest przerost mięśnia sercowego,
który wykonuje dodatkową pracę w postaci zaopatrywania w krew tkanki
tłuszczowej, której ilość jest zwiększona.
– kamica pęcherzyka żółciowego. Żółć
w swoim składzie ma cholesterol, dodatkowy kilogram w masie ciała, powoduje
produkcję cholesterolu. W konsekwencji żółć, produkowana przez wątrobę do
pęcherzyka żółciowego, staje się gęstsza i tworzą się kamienie, które stają się
bolesnym problemem.
– zaburzenia układu oddechowego,
spowodowane nagromadzeniem się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, powoduje
to unoszenie się przepony do góry co zmniejsza rozprężenie się płuc, a krew nie
jest nasycona tlenem. Innym zaburzeniem układu oddechowego jest groźny bezdech
nocny.
– udar mózgu, spowodowany taką samą
przyczyną jak w chorobie wieńcowej.
– miażdżyca naczyń, spowodowana
spożywaniem dużej ilości węglowodanów prostych.
– choroby na tle układu kostno –
stawowego. Zbyt duża masa ciała, powoduje mechaniczne uszkodzenia stawów.