Medyczne powikłania otyłości.

Zjadając więcej niż potrzebuje
nasz organizm przyczyniamy się do nadwyżki w podaży kalorii, w konsekwencji
doprowadzamy do otyłości. Kiedy wskaźnik BMI przekracza 30 powinniśmy
zastanowić się nad konsekwencjami takiego odżywiania. Otyłość prowadzi do wielu
chorób takich jak:
– cukrzyca typu II, która  spowodowana
jest  spożywaniem nadmiernej ilości
produktów  bogatych w cukry proste,
konsekwencją takiego odżywiania jest powstanie zaburzeń wydzielania insuliny
przez trzustkę. Czytaj dalej Medyczne powikłania otyłości.

Talerz zdrowia jako kierunek skutecznego odchudzania.

Talerz zdrowia to przyjęte zalecenia żywieniowe sugerujące jakie produkty z
wymienionych grup
i w jakich ilościach powinny znaleźć się w codziennej diecie aby pokryć
zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki.

      1.    Produkty zbożowe  (węglowodany) –
należy spożywać je 4-5 razy w ciągu dnia. Zaliczają się do nich: pieczywo
razowe, kasze, makarony, płatki zbożowe.

      2. Czytaj dalej Talerz zdrowia jako kierunek skutecznego odchudzania.

Otyłość wśród dzieci

Dzieci i młodzież są najbardziej narażone na błędy
żywieniowe co w konsekwencji prowadzi do ich otyłości. Ma na to wpływ wiele
czynników, poczynając od czynników genetycznych, po czynniki środowiskowe i
działanie marketingu. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie zbyt dużej
ilości słodyczy, chipsów, słodkich i gazowanych napojów a połączone z biernym
spędzaniem czasu wolnego często przed komputerem i telewizorem prowadzą do
otyłości. Czytaj dalej Otyłość wśród dzieci